2015. december 7., hétfő

Barna tinóru

Kalap:4-10 (15) cm átmérőjű; félgömb alakú, domború, végül ellaposodik; gesztenye-, csokoládé- vagy vörösbarna színű; fiatalon hamvas, majd csupasz, kissé ragadóssá válhat, különösen nedves időben. Lemezek:Kissé tág pórusú; fakósárga, majd olívzöldes lesz, nyomásra kékül. Tönk:5-9 cm hosszű, 1-3 cm vastag; hengeres, de lehet hasas is; világosbarna, barnás, vörösesbarnás; hamvas felületű. Gombahús:Vastag; fehéres, halványsárgás, vágásra többé-kevésbé kékül; szaga, íze kissé gyümölcsszerű. Termőhely és idő:Júniustól októberig, savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, helyenként gyakori faj. Fogyasztás:Ehető, árusítható. Hasonló fajok:Az ehető gesztenyebarna tinóruval, ízletes vargányával és a nem ehető epeízű tinóruval téveszthető össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése